Horgászrend

Írta: Administrator
 1. Dorogi Bányászok Horgászegyesületének

  Palatinusz tavi

  HORGÁSZRENDJE

   

  A Palatinust tavon a felnőtt és ifjúsági horgász kettő bottal horgászbotonként három horoggal, a gyermekhorgász egy bottal és egy horoggal ellátott készséggel horgászhat, a horgászjegy kiváltásától január 31. éjfélig. A tavon az éjszakai horgászat egész évben engedélyezett.

   

  Egy darab szabvány méretű (1m x 1m-es) csali halfogó háló csali hal fogására használható. Az orsó nélküli sneciző bot harmadik botként nem használható.

   

  A hal kiemeléséhez kötelező a kiemelő szák használata. Ajánlott a pontymatrac és a sebfertőtlenítő használata. Csak egyéni haltartó használható, még családtagokon belül is. A haltartó szákban a halat csak 24 óráig lehet tárolni.

   

  Az ifjúsági horgász felnőtt horgász kísérete nélkül éjjel nem horgászhat. A gyermek horgász még felnőtt horgásszal sem horgászhat éjjel.

   

  Csónakból gyermekhorgász még felnőtt horgász kísérettel sem horgászhat tíz éves korig. A gyermekhorgász kísérője a gyermek készségével nem horgászhat, nem dobhatja be a szerelést és a megakasztott halat nem húzhatja ki (hacsak nem rendelkezik a vízterületre érvényes területi engedéllyel), de a szákolásban és a szerelék összeállításában segíthet

   

  Csónakból való horgászás esetén olyan távolságban kell leállni, hogy a partról horgászókat ne zavarják. Etetett vagy foglalt hely nincs. Etetőbóját csak a horgászat idejére lehet kihelyezni.

   

  Az éjszakai horgászatnál a horgászhelyet ki kell világítani (a világító kapásjelző fénye nem elégséges megvilágítás). A világítás tompított fényű legyen, hogy más horgászt ne zavarjon.

   

  A horog behordása nem engedélyezett (kivéve a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott horgász esetében). Vízre kihelyezett  készségeket felügyelet nélkül hagyni tilos.

   

  Úgy nappali, mint éjszaki horgászatnál a horgászstégekre az ellenőrök bejutását biztosítani kell, hogy az ellenőrzést zavartalanul meg lehessen valósítani. A víz felől érkező ellenőrzésnél az ellenőrök munkáját segíteni kell. Az ellenőrzés akadályozása esetén a horgász ellen fegyelmi eljárás indul.

   

  A kifogott nemes halat azonnal be kell írni a fogási naplóba, és csak utána lehet tovább horgászni. A beíráskor a fogás időpontjának is szerepelni kell.(hónap, nap óra, perc) Az egyéb halat a horgászat befejezésével kell beírni. A fogási naplót február 28-ig le kell adni.

  Telepítés után állategészségügyi szempontoknak megfelelően, ha szükséges, türelmi időt kell tartani. Ebben az időszakban teljes tilalom van.

   

  A vízlefolyónál lévő nádas és a 1523/30és a 0566/12 hrsz. ingatlanok teljes partszakasza, valamint a parttól számított 50 méteres vízfelületi szakasza egész évben kíméleti terület, ahol horgászni tilos!

   

  A strandon strand idény idején a horgászat egész nap tilos. A búvár bázis területén a búvárkodás idején a horgászat tilos.

   

  A környezetért, a part tisztaságáért a kulturált horgászat biztosításáért minden horgász egyénileg felelős.

   

  A társadalmi együttélés szabályait minden horgásznak be kell tartani és a vendégeivel be, kell tartatni.

   

  Ittas állapotban horgászni tilos, ugyancsak tilos ittas állapotban csónakba szállni.

   

  Minden horgász egyben ellenőr is, köteles jelenteni a horgász fegyelem megsértését, a rendzavarást, az elnéző magatartás is büntethető.

   

  Vendég horgászaink napijegyet válthatnak Február 1. és november 15. között.

   

  Napijegy ára:   felnőtteknek      4.000 Ft érvényes napkeltétől napnyugtáig

   

                                               5.500 Ft. érvényes a váltás idejétől számított 24 órán át.

  ifjúságiaknak                          2.000 Ft  érvényes napkeltétől napnyugtáig

  felnőtt behúzós*                    4.000 Ft érvényes a váltás idejétől számított 24  órán át.

  A turista állami jeggyel rendelkezők a tóra területi jegyet válthatnak.

   

  A felnőtt éves tavi területi jegy ára 2019. évre 42.800 Ft.

   

  Behúzós felnőtt  éves tavi területi jegy** ára 2019. évre 52.800 Ft.

  Éves ifjúsági területi jegy ára 2019. évre. 21.400 Ft.

  Éves gyermek területi jegy ára 2019. évre 10.000 Ft. vagy 1.000 Ft.

   

  Az egyesület hírei az egyesület facebook oldalán (Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete), weboldalán (www.dbhe.hu), a stéges házak mögötti hirdetőtáblán, valamint a dorogi Vadász-Horgász boltban olvashatók.

   

  A horgász tavon évente 24, hetente 3, naponta 2 ponty és 3 kg egyéb hal fogható ki. Nemes halból naponta összesen 3 db fogható. A 60 cm feletti pontyot és a 70 cm feletti amúrt kíméletesen vissza kell helyezni a tóba, elvinni tilos!

  Behúzós engedéllyel rendelkező horgász évente 20 nemes halat foghat ki összesen. Az 5 kg feletti pontyot és amurt kíméletesen vissza kell helyezni a tóba, elvinni tilos.

   

  A méret és mennyiségi korlátozásokat és az ívási tilalmakat az Országos Horgászrendnek megfelelően be kell tartani! A tilalmi idő alatt ki fogott halat haladéktalanul vissza kell dobni. A pontyra ívási tilalom nincs. Süllőre, csukára és balinra horgászni február 1. és április 30 között tilos!

   

  Fokozottan óvni kell a víz tisztaságát és a környezetet. Szemetet a szemetes kukákba kell gyűjteni. A nád kivágása tilos! A vízi balesetek elkerülése végett a tavon bóják használata tilos!

   

  A Horgászrend megsértőivel szemben az egyesület fegyelmi felelősségre vonást alkalmaz és az Országos Horgászrend alapján a szabálytalanság mértékének megfelelően a területi és az állami horgászjegyet is bevonja melyre az ellenőrök jogosultak. A szabályok megsértőiről szükség szerint fénykép és videó felvétel készíthető.

   

  A Sátorkői tó területén a búvárkodás csak a búvár állomás területén engedélyezett a búvár szabályok szigorú betartásával.

   

   Tilos az etetőhajó alkalmazása, kivéve a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott horgász esetében.

   

  A horgászzsákmányt a horgász a vízparton nem adhatja vagy ajándékozhatja el, és a megtartani kívánt halat kizárólag a saját haltartó eszközé(be)n (szák, bilincs, pányva) tárolhatja (a fogás idejétől számított maximum 24 órán át) továbbá a horgászat befejezéséig más személlyel nem szállíttathatja el a horgászhelyről.

   

  A jelen Horgászrendben nem szabályozott kérdésekben, az Országos Horgászrendben foglaltak az irányadóak.

   

  Egész évben tilos megtartani a feketesügeret, aranykárászt és a compót! A véletlenül megfogott halat azonnal és kíméletesen vissza kell engedni!

   

                  *Behúzós napijeggyel hal nem vihető el. A horgász csak saját maga előtt horgászhat, oldalra nem húzhatja el a felszerelést. A halakkal való kíméletes bánásmód alapfeltétel.  A behúzós horgász  saját felelősségére húzza be felszerelését, így amennyiben például csónakos horgász véletlenül összeakad vele, felelősségre nem vonhatja.

   

                  **Behúzós éves engedéllyel horgász évente 20 nemes halat foghat ki összesen. Az 5 kg feletti halat kíméletesen vissza kell helyezni a tóba, elvinni tilos. A horgász csak saját maga előtt horgászhat, oldalra  nem húzhatja el a felszerelést.

 2. A halakkal való kíméletes bánásmód alapfeltétel, pontymatrac és sebfertőtlenítő használata kötelező..

 3. A behúzós horgász saját felelősségére húzza be felszerelését, így amennyiben például csónakos horgász véletlenül összeakad vele, felelősségre nem vonhatja. A digitális halmérleg, illetve a hozzá való hal mérést segítő eszköz (pontyzsák, stb.) megléte   kötelező!

  2019 évben két féle éves gyermek területi jegy váltható:

   I ára 10.000 Ft. mellyel megtartható heti 1 nemeshal + 2 kg egyéb hal, évi 6 db nemeshal + 20 kg egyéb hal.

  II  ára 1.000 Ft. mellyel megtartható napi 2 kg egyéb hal, évi 10 kg egyéb hal.

   

  A 2019. évben először palai területi jegyet váltó horgász köteles halasítási hozzájárulást fizetni melynek összege felnőtt horgászoknál 42.800. Ft. ifjúsági horgászoknál 21.400 Ft.

  A legalább 3 éve az egyesület tagjaként palai területi jegyet válltani kívánó horgászok a halasítási hozzájárulás összegéből 50% kedvezményt kapnak.

   

  A Horgászrendet a 2019. január 20-i közgyűlés egyhangú szavazattal elfogadta

   

  Dorog, 2019. január 29.

   

                                                                                                                                                     

  A HE. elérhetőségei:

  Elnök: Sztahovits Péter

  email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Székhely: Dorogi Bányászok Horgász Egyesülete

  Dorog, Bartók B. utca 19.

   

  Elérhetőségek:

   

  Elnök: Sztahovits Péter 06303175496

  Gazdasági vezető: Árvai Ákos   Horgász-Vadász Szaküzlet Dorog Bécsi Út 79.

  Titkár: Borbély Gábor Péter 06302495774       e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Tógazda: Szekér István 06209753306

  Fő ellenőr: Winkfein Miklós 06204840937

   

  Éves és napijegy váltható: Horgász-Vadász Szaküzlet Dorog Bécsi út 79.

  Napijegy váltható: Rózsa söröző Esztergom-kertváros Tópart utca 16.

   

   

  Kifogható     Ponty    Süllő     Csuka     Harcsa    Balin   Amúr      Egyéb őshonos      Egyéb idegenhonos

                       30 cm   40 cm    50 cm     60 cm     40 cm  40 cm      pl. keszegfélék       busa, törpeharcsa

      napi             2           2            2              2            2          2                   3kg                           5kg

  F  heti              3           3            3              3            3          3            

      éves            24         10          10            10          10        16               

   

      napi             1           1             1              1            1          1                   2kg                          5kg

   I  heti              2           2             2              2            2          2    

      éves            12          5             5              5            5          8               

   

   G heti              1            1            1               1            1          1                  2kg                          2kg

   GY éves           6            3            3               3            3          6                 20kg                        20kg

   napi                                                                                                        2kg                          2kg

  Felnőtt horgász a mérettilalommal védett nemes halfajokból naponta, összesen 3 db-ot tarthat meg.

  Éves behúzós jeggyel nemeshalból (maximum 5 kg/db) naponta 2 db, évente 20 db. tartható meg.

  Behúzós napijeggyel halat megtartani TILOS!

    F- felnőtt     I- ifjúsági     GY- gyermek I.   G- gyermek II.

Kategória: