Dorogi Bányász Horgász Egyesület


A bányászati tömedékelésre használt homok mennyiségének növekedése során a tó egyre nagyobbodott. Az öreg tó elmocsarasodott részét feladva a homok kitermelés során keletkezett közel 5 hektárnyi területre tevődött át az egyesület tevékenysége 1954-ben.

Ettől kezdve  rohamosan nőt a tó nagysága. A homok kitermelés befejezésekor 1986-ban érte el végleges nagyságát a 32,7 hektár területet. A tó vízmélysége átlagosan tíz méter körül van. 

Átlagos hossza 890 méter szélessége 350 méter.

.Az egyesület létszáma dinamikusan nőt a tó területének növekedésével az alapító 48 fős taggal szemben 1960-ban már 200 fős tagsággal működött az egyesület.

2017-ben a létszám meghaladta az 1000 főt, ezzel Dorog város legnagyobb létszámú civil szervezetévé nőtte ki magát.

A Sátorkő-i tó-népszerű nevén Palatinuszi tó- a megye legtisztább vizű horgász tava.

Főbb halai a ponty, amur, kárász, süllő, harcsa és keszegfélék. Az éves haltelepítés 60 mázsa körüli ponty és 70 mázsa egyéb hal.

 A horgász tagokon kívül igen nagy segítséget nyújt a Benedek Endre Barlangkutató és Környezet védő egyesület, akik rendszeresen ellenőrzik a tó vízminőségét és környezet védelmi akciókkal aktivistákat, iskolásokat bevonva takarítják a tópartot és a búvárok segítségével a vízbe dobott szemetet, évente kiszedik és elszállítják.