Dorogi Bányász Horgász Egyesület

A 2013-ban a parlament elfogadta a „halgazdálkodásról és a hal védelméről” szóló 2013. évi CII. törvényt.

A törvény szellemében soha nem látott fejlesztéseknek és változásoknak lehettünk tanúi.

Talán legjelentősebb változás az volt, hogy a törvény leszögezte, hogy a Magyarországon lévő természetes vizeken a „nemzeti kincsként” a halállomány szigorúbb védelmet kapott, és újalapokra helyezte a horgászat és a halászat megítélését miszerint a horgászat elsőbbséget élvez más hasznosítással szemben.

 Régóta várt döntés hozott az Országgyűlés, mely szerint 2017. január elsejétől megszüntette a természetes vízi kereskedelmi halászatot.

A döntés szerint horgász szervezetek kezelésébe került többek között a Duna, Tisza, Tisza tó és a Balaton.

 A horgász szervezetek technikai felszereltségét biztosította az állami horgászjegyek bevételéből megteremtett lehetőség.

Így a törvénynek megfelelő egyenruhákat kaphattak a halászati őrök, modern terepjáró gépkocsikhoz, és motorcsónakokhoz juthattak a horgász szövetségek, különböző optikai eszközöket és új okos telefonokat kaptak a halászati őrök ellenőrzéseik segítésére.

 Az ez évi változások kimagasló történése, hogy 2018. január 1-től 27%-ról 5%-ra csökkent az étkezési hal AFA kulcsa. Ez tovább növelheti a haltelepítéseket, ennek megfelelően javulhatnak a fogási lehetőségek, növekedhet a jelenleg igen alacsony lakósági halfogyasztás.

 A horgász szervezetek életében komoly változást tervez a MOHOSZ a horgász dokumentumok modernizálásában is.

A horgász szervezeteknek ez évben létre kel hozni egy központi adatbázist mely megteremti lehetőségét a jövő évben bevezetésre tervezett „horgászkártya” használatára, ami megszüntetheti a papír alapú horgász igazolványt.

 Ez nem kis feladat, hiszen a több mint 15 ezer megyei horgásznak a pontos adatait kell rögzíteni az egyesületeknek az új adatbázisba.

 A MOHOSZ tulajdon jogot szerzett a „horgászjegy.hu” internetes területi jegyet értékesítő szervezetben, így egyre több horgász víz területi jegyét lehet internet segítségével megváltani, segítve ezzel a felesleges utánjárást.

 Folyamatos gond oldódik meg azzal is, hogy a NÉBIH elkészítette a megújított SZÁK rendszerét, mely modernebb gyorsabb és bízunk benne, hogy egyszerűbbé teszi a horgász jegyek kiváltásának adminisztrációját.

Baranyai Lőrinc